Funktionell träning

 

Funktionell träning innebär att du tränar i naturliga rörelser och bygger upp en funktionell styrka som du kan utnyttja i vardagen. Varje dag innebär olika typer av kroppsbelastning från att bära matkassar till att lyfta saker ifrån marken. Vissa saker gör man mindre ofta och det är av den orsaken bra att låta kroppen vara förberedd inför belastningen.

Syftet med funktionell träning är att öva upp balans, styrka och flexibilitet som sedan kan brukas i ditt vardagliga liv. Man kan bli förvånad över hur många muskler man utnyttjar varje dag. Att bära upp en kasse från marken innebär att du anstränger magen, armar och ryggmuskulaturen. I längden blir det många lyft och med tiden kan ett liknande lyft innebära att man blir skadad.

Varje dag utför du rörelser som innebär sträckningar efter föremål, lyft av tunga saker och obekväma förflyttningar och rörelser. Det kan exempelvis vara när du vänder dig om i en stol eller lyfter tunga lådor.

Utförande och rörelser
Funktionell träning tillämpas främst genom lyft, sträck, styrka och förflyttningar. Vardagen består av hopp, drag, sträck, stop, start, press, drag och många andra rörelser. Genom att bygga upp en fysisk som är mer anpassad för denna typ av rörelser finns det mindre risk för att du drabbas av smärta och skador. Meningen är att du lättare ska kunna utföra vardagliga företeelser.

Du ska tänka på att inte isolera leder eller muskler i funktionell träning eftersom du då inte får med själva rörelsen. (jämför med gymträning) Det är själva rörelsen som är det viktiga i funktionell träning. Knäböj är t ex. bättre att tillämpa än benspark om man ska träna för funktionell styrka och rörelser.

Varför funktionell träning?
Många övningar i maskiner är ett exempel på träning som inte återger någon funktion till musklerna i vardagen. Dessa övningar är oftast isolerande, monotona och återger inte någon form av balansträning till utövaren. Maskiner kan vara bra för rehab, nybörjare och att bygga upp svagare enskilda muskler för att därefter fortsätta med funktionell träning.

 

Vill du uppnå bästa resultat för att må bra, hålla din kropp i trim och klara av
din vardag oavsett hur den ser ut är Träningscentrets gruppträning
den optimala träningen för ett friskare liv!


________________________________________________________________________________
WebDesign & Copyright ©
2010 Träningscentret - Trelleborg